Zanimljivosti

Transrodna glumica Alexis Arquette objavila je na Facebook profilu status o Willu i Jadi Pinkett Smith koji je uzburkao strasti u Hollywoodu. Ona tvrdi kako je ovaj bračni par homoseksualan, i da je prvi brak Willa Smitha propao jer ga je tadašnja supruga uhvatila u krevetu s muškarcem.

"Kada Jada javno prizna da je lezbejka i njen bradati muž prizna da je njegov prvi brak okončan kada ga je tadašnja supruga uhvatila kako zadovoljava svog taticu Bennyja Medinu, tada ću ih slušati. Toj prvoj ženi platio je za ćutanje", napisala je glumica dan nakon što je Jada objavila da će bojkotovati dodelu Oscara.

Will se razveo od prve žene Sherree Zampino 1995. godine i dve godine nakon toga oženio se Jadom. Medina, kojeg Alexis spominje, je moćni holivudski menadžer koji radi sa zvezdama poput Jennifer Lopez i Tyre Banks.

Arquette je dodala i to kako je Will na snimanju filma "Six Degrees of Separation" u sceni kada je morao poljubiti Anthonyja Rappa tražio od režisera da ga snima s leđa kako se ne bi videlo da ga je poljubio.

"J**** ga. Homoseksualci imaju neprijatelje i kosture u ormarima. Izaći u javnost je zdravo. S nama ste ili protiv nas. Vi odlučujete. Danas", poručila je.

Ali, post je nestao i ne zna se da li ga je izbrisao Facebook ili Arquett sama.

Jada je objavila video u kojem je saopštila kako bojkotuje ceremoniju dodele Oscara zbog toga što među nominovanima nema drugih rasa osim belaca. Ovaj video izazvao je burne reakcije, a u raspravu su se uključili glumci Janet Hubert koja je sarađivala sa Smithom na sitcomu, George Clooney i režiser John Singleton koji je prvi Afroamerikanac koji je osvojio Oscara za najboljeg režisera 1991. godine. Istakli su kako su problemi u vezi s ovom ceremonijom i nominacija mnogo dublji od rasa kandidata.

Will Smith se razveo od prve žene jer ga je uhvatila u krevetu s muškarcem?
Izvor: prolog.rs
 

Stvaranje filma i režija su oduvek smatrani „muškim” poslovima. Žene jesu u tom svetu, ali uvek u svojstvu glumica, kostimografa, sekretarica i čitavog niza drugih poslova koji su sporedne prirode i nisu usko povezani sa samim procesom stvaranja čarolije na platnu. Pored činjenice da doskora nisu imale pristupa značajnijim pozicijama, žene su takođe smatrane potrošnom robom i elementima koji se mogu zameniti bez velike pompe i bez velikog uticaja na kranji proizvod – film.

U svetlu skorašnjih vesti, naime, izjave Amande Sejfrid da je plaćena manje od svojih muških kolega, otkrića iz mejlova u slučaju hakovanja Sonija da je Dženifer Lorens takođe manje plaćena i slučaja Rouz Makgovan koja je javno počela da se bavi temom seksizma u Holivudu, nakon što je progovorila o zahtevima koje je morala da ispuni kako bi dobila ulogu u novom filmu Adama Sendlera, odlučila sam da se pozabavim temom seksizma u svetu filma, koji se proteže od verbalnog i psihičkog pa sve do fizičkog maltretiranja glumica. Neophodno je razbiti mit o režiserima kao božanstvima, jer su to osobe od krvi i mesa koje, iako poseduju statuse ikona, moraju da se dovedu pred lice pravde i da odgovaraju za svoje nezakonite postupke kao sav normalan svet.

Razbijanje mita o slavnim režiserima Geniji ili zlikovci?

Najpoznatiji slučaj umetničko-filmske saradnje šezdesetih svakako su Endi Vorhol i Edi Sedžvik. Iako je ova saradnja na početku bila korisna za obe strane, ne može se ignorisati činjenica da je, nakon što se „Fabrika” proslavila, Vorhol bio spreman da započne saradnju sa drugim poznatim ličnostima i da od devojčurka od kog je stvorio ikonu digne ruke. U stilu: „Tvojih 15 minuta slave je isteklo. Izvoli napolje.” Mnogi smatraju da je Edi sama kriva za svoju propast i svoju zavisnost i da poor little rich girl i nije zaslužila ništa bolje, ali to je iz današnje perspektive samo svaljivanje krivice na žrtvu i branjenje genija Vorhola.

Alfred Hičkok

„Majstor neizvesnosti” Alfred Hičkok zaslužuje poseban članak. Poznat po svojim mnogobrojnim opsesijama usmerenim ka glavnim glumicama, čini se da je najstrašniju sudbinu doživela, tada anonimna, Tipi Hedren. Zvezda filma „Ptice” (1963) je, pored konstantnih seksualnih uznemiravanja, od slavnog režisera doživela da je maltretira na setu, bacajući žive vrane na nju. Nakon neuzvraćene ljubavi, Hičkok je uništio Tipinu karijeru tako što ju je držao pod ugovorom a nije joj davao uloge. Kako je iz celog ovog horor iskustva izašla snažnija, Tipi je počela da javno priča o svojim nedaćama i bila je savetnica na snimanju filma „Devojka” koji pokazuje mračniju stranu slavnog reditelja.

Nedugo potom, primer iz osamdesetih uključuje ime jednog od najvoljenijih i najcenjenijih režisera u istoriji. Pogađate, u pitanju je Stenli Kjubrik. Tokom snimanja ostvarenja „Isijavanje” nesuglasice koje je imao sa glavnom glumicom Šeli Duval koja je tumačila lik Vendi Torens došle su do usijanja. Verbalno i mentalno maltretiranje koje je Šeli trpela Kjubrik je objašnjavao idejom da treba glumica pruži što bolji performans. U kom momentu perfekcionizam prelazi sve granice? Možda u momentu kada glumica doživi nervni slom.

Abdelatif Kečiče i Dejvida O. Rasela

Noviji primeri uključuju nagrađivane režisere Abdelatifa Kečiče i Dejvida O. Rasela. Lea Sejdu i AdelEksarčopulos su izjavile da više nikada neće sarađivati sa Kečičeom, usled njegovog pristupa režiranju. Rasel ima istorijat nesuglasica sa glumcima, uključujući Džordža Klunija, Lili Tomlin i poslednji slučaj sa Ejmi Adams na snimanju filma „Američka prevara”. Pored problema sa agresijom koji se ispoljavaju tokom režiranja, Raselovo ime se još jednom našlo u medijima; naime, reditelj je seksualno uznemiravao svoju devetnaestogodišnju bratanicu, ali optužbe protiv njega nisu podignute.

Pored Dejvida O. Rasela, drastičniji primeri režisera napasnika su svakako Roman Polanski i Vudi Alen. Ceo slučaj Polanskog je dobro poznat široj javnosti, toliko da mu je posvećena i cela stranica na Vikipediji. Samanta Gejmer, žrtva Polanskog, objavila je memoare u cilju da ispriča svoju stranu priče i povrati svoj identitet.

Dilan Farou, ćerka Mije Farou i žrtva Vudija Alena, u otvorenom pismu je dala svoje viđenje događaja koji je 1993. uzdrmao javnost. (Upozoravam na uznemirujući sadržaj pisma.)

Da li je moralno slaviti ove ljude? Da li je moralno davati im nagrade i slaviti njihova dela? Da li je moralno da oni ostaju na pozicijama moći i neukaljanog ugleda? Dok njihove žrtve prolaze kroz traume i krize identiteta? Možemo li mirne duše uživati u njihovim filmovima i ne trepnuti na torturu glavnih aktera? Možemo li mirne duše odvojiti delo od umetnika?

Autor:Nina Bovan(Punjeni Paprikaš)

Razbijanje mita o slavnim režiserima Geniji ili zlikovci?
Izvor: prolog.rs
 

Rekviziti i kostimi koje je koristio glumac Silvester Stalone tokom svoje 40-ogodišnje filmske karijere prodati su na aukciji u Los Andjelesu za tri miliona dolara.

Predsednik aukcijske kuće Heritidž (Heritage Auctions) Greg Roan rekao je da je tokom trodnevne aukcije najveća suma ponudjena za Staloneovu crnu kožnu jaknu iz filma „Roki“, i ona je iznosila 149.000 dolara.

Pončo koji je Stalone nosio u svom prvom „Rambo“ filmu doneo je 60.000 dolara, a medju rekvizitima i kostimima koji su bili ponudjeni na aukciji bili su bokserski šorcevi i rukavice i drugi predmeti koje je koristio tokom svoje karijere.

Deo prihoda biće izdvojen za vojne humanitarne organizacije, što Stalone daje kako bi pokazao zahvalnost onima koji su inspirisali njegovog najpoznatijeg junaka.

Stalone je prisustvovao prvom danu aukcije i šetao medju svojim obožavaocima. Šezdesetdevetogodišnji Stalone je najavio prodaju u julu ali je rekao da to ne znači da se oprašta od karaktera koji su ga proslavili. On je nedavno ponovio svoju ulogu kao Roki Balboa u filmu „Creed“.

Rekviziti iz Staloneovih filmova prodati za tri miliona dolara na aukciji
Izvor: prolog.rs
 

Glumački posao nije uvek lagan, a još je zahtevniji ako ste kaskader koji umesto glumaca izvodi sve moguće vratolomije.

Jedna od najpoznatijih kaskaderki Olivia Jackson, doživela je nesreću za vreme snimanja novog nastavka filma "Resident Evil" u kojem glavnu ulogu ima Mila Jovovich.

Olivia je snimala scene jurnjave motorom, izgubila je kontrolu pa se zabila u kran s kamerom. Hitno je prebačena u bolnicu, a zadobila je frakturu lobanje, probila je plućno krilo, a ruka joj je potpuno smrskana.

Kaskaderka koja je radila i na filmskom hitu "Star Wars: The Force Awakens", a u "Mad Maxu" je bila dvojnica Charlize Theron.

"Ožiljci na mom licu su stravični, želim svoje staro lice, ali ipak sam srećna što sam uopšte živa", rekla je Olivia, a njen suprug je otputovao na Maltu gde se snima film čim je čuo loše vesti. Poručio je i kako je "Olivia celi njegov svet i njegova inspiracija", a sada su pred njom meseci oporavka.

Kaskaderka na snimanju 'Resident Evila' doživela nesreću
Izvor: prolog.rs
 

Pre 120 godina braća Luj i Ogist Limijer prikazali su u Gran kafeu u Parizu svoj čuveni kratki film "Izlazak radnika iz fabrike" - tih 50 sekundi trake predstavljali su začetak jedne nove umetnosti - kinematografije.

Od tog dana, 28. decembra 1895, film je prevalio veliki put, tokom kojeg je njegova popularnost samo rasla.

Kako bi obeležio taj događaj, Moon Film je postavio na YouTube-u video koji prikazuje evoluciju sedme umetnosti kroz isečke iz 75 filmova 75 različitih autora.

U klipu, koji nosi naslov "120 godina filma u 120 sekundi", zastupljeni su svi žanrovi: od nemog, crno-belog klasika, animiranog film, vesterna, preko naučne fantastike, komedije i drame, pa sve do ostvarenja o superherojima - od Melijesovog "Putovanja na Mesec", preko "Taksiste" Martina Skorsezea, do Marvelovih "Osvetnika".

Iako Moon Film napominje da nije reč o listi najboljih filmova, u videu su se mahom našla ostvarenja koja renomirani magazin Sight&Sound redovno svrstava u kultna dela svetske kinematografije.

Već 120 godina radi bioskop

Već 120 godina radi bioskop


Izvor: prolog.rs

 

Kalifornijski guverner Džeri Braun potpisao je pomilovanje za glumca Roberta Daunija Džuniora zbog kršenja zakona, zbog kog je pre 20 godina poslat u zatvor.

Braun je potpisao 91 pomilovanje za ljude koji su već deset godina van zatvora i potpuno su se rehabilitovali. Same osude ostaju u policijskim dosijeima

Glumcu je policija 1996. godine u automobilu pronašla kokain, heroin i pištolj, a 1999. godine poslat je u zatvor zbog kršenja uslovne slobode.

Uprkos tome što je bio u veoma teškom psihičkom i fizičkom stanju, Dauni Džunior je uspeo, uz pomoć prijatelja, da se izvuče i ponovo počne da glumi u filmovima.

Poslednjih godina glumio je u nekoliko holivudskih blokbastera, poput Šerloka Holmsa, Ajronmena i Osvetnika.

„Robert Dauni Džunior živeo je iskreno i uzorno, pokazao da je moralna ličnost i ponašao se u skladu sa zakonom. Platio je dug društvu i zaradio potpuno u bezuslovno pomilovanje“, naveo je guverner Kalifornije.

Robert Dauni Džunior pomilovan
Izvor: prolog.rs
 

Interstellar, naučnofantastični film Kristofera Nolana najčešće je ilegalno preuzimani film u 2015. godini, a u porastu je i broj preuzimanja putem torrent servisa, piše Mashable.

Excipio, koji prati preuzimanja preko BitTorrenta, objavio je da je film u kojem glavnu ulogu glumi Metju Mekonahi od početka godine do Božića preuzet je 46,7 miliona puta. U poređenju sa filmom "Vuk sa Vol Strita", koji je bio prvi na Excipiovom popisu sa 30 miliona preuzimanja, "Interstellar" je skinulo 56 posto više korisnika.

Na drugom mestu je "Furious 7" koji je preuzet 44,7 miliona puta, dok je treći "Avengers: Age of Ultron" sa 41,5 miliona preuzimanja.

Ovo je cela lista najčešće ilegalno skidanih filmova u 2015. godini:

1. "Interstellar" (2014.) – 46,7 miliona preuzimanja
2. "Furious 7" (2015.) – 44,7 miliona
3. "Avengers: Age of Ultron" (2015.) – 41,5 miliona
4. "Jurassic World" (2015.) – 36,8 miliona
5. "Mad Max: Fury Road" (2015.) – 36,4 miliona
6. "American Sniper" (2014.) – 33,9 miliona
7. "Fifty Shades of Grey" (2015.) – 32,1 miliona
8. "The Hobbit: Battle Of The Five Armys" (2014.) – 31,5 miliona
9. "Terminator: Genisys" (2015.) – 31 miliona
10. "The Secret Service" (2014.) – 30,9 miliona

Najčešće ilegalno skidani filmovi u 2015.

Najčešće ilegalno skidani filmovi u 2015.


Izvor: prolog.rs

 

Izdavačka kuća “Dereta” obajvila je knjigu “Sam u kući”, nastalu po istoimenom popularnom filmu scenariste Džona Hjuza i reditelja Krisa Kolumbusa.

Hjuz je napisao priču “Sam u kući” i scenario za istoimeni film koji je režirao Kolumbus, poznat i po ostvarenjima “Gospođa Dautfajer” i “Hari Poter i kamen mudrosti”.

Komedija, koja je postala nezaobilazna na malim ekranima tokom novogodišnjih i božićnih praznika, sada je pretočena u knjigu koju je ilustrovala Kim Smit.

Glavni junak je osmogodišnji Kevin Mekalister koji je poželeo da za Božić njegova porodica nestane, međutim nije pomislio da bi želja mogla da mu se ostvari.

Kevin ostaje sam za praznik i biva prinuđen da brani kuću od provalnika.

Hjuz je takođe napisao scenarije i režirao brojne popularne filmove za tinejdžere i odrasle, medu kojima su “Jutarnji klub” i “Slobodan dan Ferisa Bjulera”, dok Kim Smit živi u Kanadi i poput Kevina obožava da jede sladoled za doručak.

Film 'Sam u kući' pretočen u knjigu
Izvor: prolog.rs
 

Stranica 1 od 7

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 » > Kraj >>
Koristimo kolačiće (cookies) kako bi poboljšali funkcionalnost stranice Više...