Foto: YouTube

Relja Bašić, poznati redatelj, filmski i kazališni glumac, preminuo je u petak u 88. godini. Prije sedam godina je ostao teško pokretan zbog loma bedrene kosti. Uslijedile su operacije, a zbog težine ozljede gotovo da više nije izlazio iz svog stana.

Glumačku karijeru je počeo još 1955. godine u HNK-u, a 1968. godine je uzeo status samostalnog umjetnika nakon čega je djelovao u nekoliko kazališta. Pamtimo ga i po tome što je bio jedan od osnivača kazališta Teatar u gostima koje je prestalo s djelovanjem 2004. godine.

Preminuo legendarni glumac Relja Bašić

Glumio je u raznim filmovima i serijama, naše, a i strane produkcije: u svojoj filmografiji ima oko 130 filmova i više od 3700 odigranih predstava. Mnogi ga ipak najviše pamte kao gospodina Fulira iz kultnog filma Tko pjeva, zlo ne misli – ulogom s kojom je postao ikona urbanog hrvatskog folklora.

Primio je razne nagrade i priznanja (Orden reda Danice Hrvatske - za doprinos u kulturi RH; Nagrada Vladimir Nazor - za životno djelo u kazalištu) za svoj rad u kazalištu. Osvojio je i sedam filmskih nagrade te priznanje za 25. godišnje djelovanje u domaćoj kinematografiji (Filmski festival Niš, 1980. godine).

2004. godine je bio imenovan jednim od 52 UNESCO-va Umjetnika za Mir.

Relja Bašić je za sobom ostavio suprugu Koraljku i dvije kćeri.

D.Ž.

Preminuo legendarni glumac Relja Bašić


Izvor: mojtv.hr

Preminuo legendarni glumac Relja Bašić
Koristimo kolačiće (cookies) kako bi poboljšali funkcionalnost stranice Više...