Foto: Discovery

Novi dokumentarni film Discovery Channela, Postanak majmuna ratnika, govori o čimpanzama iz Ngogo centra za istraživanje u nacionalnom parku Kibale u Ugandi, koja je ujedno najveća poznata zajednica čimpanzi u svijetu. Gledatelje prvenstveno upoznaje s četiri dominantne čimpanze "ratnika" koji vladaju zajednicom zahvaljujući svojoj golemoj snazi i strateškim savezima. Materijal za film je prikupljan i sniman kroz period od 23 godine - od vremena kad su čimpanze bili mladunčad, preko odrastanja i na kraju stasanja u dominantne jedinke.

"Postanak majmuna ratnika" na Discovery Channelu

Postanak majmuna ratnika daje novi i necenzuriran pogled na ove veličanstvene, a ponekad i zastrašujuće životinje. Redatelj je James Reed(Jago: A Life Underwater), dobitnik nagrade Jackson Hole Wildlife Film Festivala, a premijera filma Postanak majmuna ratnika zakazana je za nedjelju 5. ožujka u 22h na Discovery Channelu.

Istraživači koji su davne 1993. godine prvi počeli proučavati i snimati ove majmune, željeli su dokučiti kako se formirala zajednica čimpanzi tri puta veća od prosječne skupine, i istovremeno daleko veća od bilo koje druge skupine ikad otkrivene. Nakon više od dva desetljeća predanog rada istraživača i sjajnih arhivskih snimki koje su nadopunjene novim posebno snimanim materijalom - ovaj dokumentarni film pruža revolucionarni uvid u ponašanje životinja, a možda čak i u ljudsku evoluciju.

"Nakon nekoliko tjedana promatranja grupe, postalo je jasno kako se ovdje događa nešto neobično", rekao je profesor John Mitani."Jednostavno morate držati oči širom otvorene. Čimpanze su zanimljive životinje i ako im dopustite, one će vam ispričati svoju priču."

"Postanak majmuna ratnika" na Discovery Channelu

Upoznajte majmune ratnike:

• Hare je prva Ngogo čimpanza s kojom su istraživači uspostavili značajan kontakt; njegovo povjerenje i znatiželja su premostili jaz između ljudi i čimpanzi te istraživačima pružili uvid u tajni svijet ovih životinja. Iako uživa status visoko rangiranog mužjaka sa značajnim utjecajem u grupi, Hare je istovremeno opterećen osjećajem za moral.

• Pincer je srednje rangirani mužjak, fizički najviše nalik čovjeku. Njegova moć i uspjeh su otkriveni tek nakon njegove smrti, kada je genetsko testiranje pokazalo kako je upravo on otac najvećeg broja potomaka u odnosu na sve druge alfa mužjake Ngogoa. Ovo otkriće dovodi u pitanje sva prethodna razmišljanja o hijerarhijskoj dominaciji kod čimpanzi.

• Ellington je 'zapovjednik ophodnje' – ima potpuno jedinstvenu osobnost, a ujedno je i Hareov najbolji prijatelj. Ellington je poboljšao načine lova i napada na suparničke skupine, što je u konačnici dovelo do dramatičnog širenja teritorija Ngogo čimpanzi.

• Bartok je najuspješniji mužjak u povijesti grupe. Fizički mala čimpanza, ali izvrstan političar i taktičar, vladao je pomoću dobro čuvanih koalicija s agresivnim i odanim članovima unutar grupe.

Ne propustite njihovu priču večeras od 22h na Discovery Channelu.Izvor: mojtv.hr

Koristimo kolačiće (cookies) kako bi poboljšali funkcionalnost stranice Više...