Kako su naslovi u našim nacionalnim novinama trenutno usred prilično toksičnog ciklusa, priče koje vrednuju saosećanje, empatiju, kao i moć povezivanja pred naizgled nepremostivim preprekama imaju posebnu vrednost. Iz tog razloga film The Eagle Huntress, koji predstavlja marljivo napravljen, porodični dokumentarac, čiji je narator Daisy Ridley koja je glumila u filmu Star Wars, ima posebno lepu dobrodošlicu.

Sa pažljivim pogledom utemeljenim u poštovanju i obožavanju predmeta svog filma, reditelj Otto Bell delikatno posmatra živahnu priču trinaestogodišnje Aisholpan, mlade devojke koja se protivi drevnoj tradiciji lova na orlove u Mongoliji, u kojoj prevashodno dominiraju muškarci. Ona potiče iz duge linije ptičijih majstora – ljudi poznatijih kao Kazakh, koji hvataju, treniraju i love zajedno sa ovim veličanstvenim stvorenjima iz koristi i sportski, održavajući tako kulturne običaje svojih predaka. Kako Aisholpan sazreva, suočava se sa sve jačim otporom lokalnih starešina, koje veruju da je ženino mesto za šporetom, a ne na frigidnoj zemlji Altai u potrazi za mesom lisice. Bellova kamera upija svaki delić odlučnog intenziteta koji se ocrtava na Aisholpaninom licu kada uđe u potpuno muško lovačko takmičenje, tiho probijajući sve granice dok istovremeno ujedinjuje svoju zajednicu i guši patrijarhat koji nastoji da osujeti njene uzvišene ambicije.

Film The Eagle Huntress sadrži feminističku poruku koju je lako podržati, kao i harizmatični lik za kojeg je lako navijati, tako da je teško odvojiti ličnu naklonost i simpatije za simbolični i društveni značaj njenog putovanja od koristi koje ovaj film pruža kao dokumentarac. Uticaj rediteljske palice je očigledan, pa neke scene mogu delovati neprirodno izrežirano. Međutim, druga polovina filma koja je uzdržana prosto zapanjuje, te se ovaj film rangira kao jedan od najmagičnijih poteza u pogledu snimanja filmova koji nemaju elemente fantastike u poslednjih nekoliko godina.

The Eagle Huntress (2016)

The Eagle Huntress (2016)


Izvor: prolog.rs

The Eagle Huntress (2016)
Koristimo kolačiće (cookies) kako bi poboljšali funkcionalnost stranice Više...