„Ne budi besan zbog prošlosti“, savetuje Oasis u jednom od svojih najvećih hitova iz ’90-ih godina prošlog veka. Lakoća ostvarenja (koja) zavisi samo od toga čega se to sećate. „Supersonic“, temeljno zabavan dokumentarac o rock bendu, koji je režirao Mat Whitecross, ima čvrst i specifičan fokus, pri čemu ograničava svoju priču na otprilike četiri godine od trenutka kada je grupa osnovana do spektakularnog koncerta 1996. godine u Knebvortu (enlg. Knebworth), u Engleskoj, koji je posetilo ukupno 250.000 obožavalaca tokom dve večeri.

U filmu nema nikakvih novih intervjua, pa je osvežavajuće to što nema pojedinaca koji govore. Umesto toga, audio intervjui sa osnivačima, Liamom i Noelom Gallagherom – braćom koja su poznata po otvorenoj međusobnoj borbenosti – i članovima benda, rođacima i saradnicima, spojeni su tako da formiraju privlačnu priču.

Brojni stariji snimci i ponovno stvaranje događaja (koji su nekoliko klasa iznad današnjih standarda) ispunjavaju film velikom količinom rock’n’roll-a, droge i gotovo stalnih sukoba.

Gallagheri su velike ličnosti; njihova bučnost je često komična, ali ne uvek i namerna. Međutim, oni u filmu nikako nisu iskarikirani. (Ovo možda ima veze sa njihovom ulogom izvršnih producenata u ovom filmu.) Ljudi koji su Gallaghere doživljavali samo kao likove iz tabloida mogu se iznenaditi vrlo uzbudljivim i čak dirljivim momentima u filmu.

Tokom filma, Noel prikazuje akutno razumevanje povezanosti sa obožavaocima koja je i dovela do toga da muzika ovog benda dobije na značaju. Ovaj film nije samo jedna vrsta elegije o grupi, većo kulturnoj dominaciji rock’n’rolla, koja se završila skoro deceniju pre nego što se to desilo s Oasisom.

Oasis Supersonic (2016)

Oasis Supersonic (2016)


Izvor: prolog.rs

Oasis Supersonic (2016)
Koristimo kolačiće (cookies) kako bi poboljšali funkcionalnost stranice Više...