Glumac Alan Rickman izgubio je borbu s rakom i preminuo u 69. godini u Londonu, javlja Independent.

Alan Rickman rođen je 1946. u Londonu u radničkoj porodici. Otac mu je preminuo jako rano i ostavio njegovu majku da se brine o četvoro dece.

Studirao je na umetničkom koledžu u Chelseau dok nije dobio stipendiju RADA-e koji je pohađao između 1972. i 1974. U tom periodu dobio je tri bitnije nagrade i od tada je stalan član britanske pozornice.

Nakon studija prelazi u pozorište gde učestvuje u par predstava od kojih mu je jedna donela i nominaciju za Tony nagradu 1987. Rickmanovi televizijski nastupi ostavili su ga u sećanju kao gospodina Slopea. U filmu Michael Collins sarađivao je sa Liamom Neesonom. Njegovi prvi bitniji filmski nastupi su u filmovima Razum i osećajnost i Istinski, ludo, duboko. U hollywoodskim filmovima uvek je glumio (glavnog) negativca (Hans Gruber u Umri muški i Šerif od Nottinghama u filmu Robin Hood: Princ lopova). U filmovima Dogma i Zapravo ljubav dokazao se i kao talenat za komediju. Rickman je takođe poznat i po pozajmljivanju glasova likovima (Marvin u filmu Vodič kroz galaksiju za autostopere i Joe u animiranom filmu Upomoć! Ja sam ribica!).

Ipak svetsku slavu Alanu Rickmanu doneo je serijal filmova u mladom čarobnjaku Harryju Potteru. U serijalu od 8 snimljenih filmova, Rickman igra ulogu jednog od najomraženijih profesora u knjizi – Severusa Snapea. Tu ulogu tumačio je u svih 8 snimljnih filmova.

Od njegovih novijih filmskih radova treba nabrojati Harry Potter i Red feniksa, Parfem: Istorija jednog ubice i Snežna pita. Važno je spomenuti da je Rickman igrao i neke slavne osobe kao što su Marko Antonije, Grigorije Rasputin i Éamon de Valera, a učestvovao je i u par mjuzikla.

U 69. godini od raka preminuo Alan Rickman

U 69. godini od raka preminuo Alan Rickman


Izvor: prolog.rs

U 69. godini od raka preminuo Alan Rickman
Koristimo kolačiće (cookies) kako bi poboljšali funkcionalnost stranice Više...