FilmoviCarol, Povratnik (The Revenant), Steve Jobs i Oklada stoljeća predvode nominacije za 73. dodjelu nagrada Zlatni globus, objavljene jučer. Među televizijskim nominacijama izdvajaju se American Crime, Fargo, Mr. Robot,Tuđinka, Transparent i Wolf Hall, svaki sa tri nominacije.

Objavljene nominacije za Zlatne globuse

Nominacije i za filmske i za televizijske nagrade jasno su dale do znanja kako će borba biti podjednaka, bez jasnih favorita. Sa pet nominacija - za najbolji film/dramu, najbolju glumicu (Cate Blanchett i Rooney Mara), najboljeg redatelja (Todd Haynes) i najbolju glazbu (Carter Burwell) - Carolse smjestila na vodeće mjesto po broju nominacija dok se odmah iza, sa po četiri nominacije, nalaze Oklada stoljeća, Povratnik i Steve Jobs.

Veliki i mali filmovi dobili su jednaku pozornost, tako je festivalski favorit,film Soba, zaradio tri nominacije - najbolji film/dramu, najbolju glumicu (Brie Larson) i najbolji scenarij (Emma Donoughue - jednako koliko je dobio i Marsovac Ridleya Scotta, nominiran za najbolji film/komedija-mjuzikl, najboljeg glumca (Matt Damon) i najboljeg redatelja (Scott). Ljetni film Love&Mercy zaradio je dvije nominacije - najbolji sporedni glumac (Paul Dano) i najbolja originalna pjesma(One Kind of Love)- jednako kao i Pobješnjeli Max: Divlja cesta, nominiran za najbolji film/dramu i najboljeg redatelja (George Miller).

Objavljene nominacije za Zlatne globuse

Alicia Vikander je dobila dva priznanja, kao najbolja sporedna glumica u filmu Ex Machina i najbolja glumica za filmThe Danish Girl.Prošlogodišnji dobitnik Zlatnog globusa Eddie Redmayne ove se godine vratio u istoj kategoriji, za najboljeg glumca, za svoju ulogu u filmu The Danish Girl, dok je devet puta nominiran (dva puta dobitnik) Leonardo DiCaprio zgrabio svoju desetu nominaciju sa filmomPovratnik.

Animirani filmovi uključili su dva drugačija stop motion filma: AnomalisaiShaun The Sheep, uz Izvrnuto obrnuto, The Peanuts Moviei Dobri Dinosaur,koji su zaokružili nominacije.

Objavljene nominacije za Zlatne globuse

Među televizijskim nominacijama bilo je mnogo zanimljivosti. Već potvrđeni favoriti-Dobra žena, Kako se izvući s ubojstvom, Downton Abbey i Potpredsjednica - našli su se u kombinaciji sa pridošlicama - Mr.Robot, Flesh & Bone, Narcos, Bloodline, Casual, My Crazy Ex-Girlfriend. Ove godine su internetske televizijske mreže izazvale i televizijske kuće i premium kabelsku televiziku - sa osam nominacija Netflix je nadjačao i HBO (sedam nomincaija) i Starz (šest nominacija). Amazon se našao odmah iza njih sa pet nominacija.

Dodjela Zlatnih globusa održat će se 10. siječnja, a cjelokupan popis nominiranih možete provjeriti na njihovim službenim stranicama.

M.M.K.

...
Izvor: mojtv.hr Objavljene nominacije za Zlatne globuse
Koristimo kolačiće (cookies) kako bi poboljšali funkcionalnost stranice Više...