Poljska neće izručiti Romana Polanskog SAD-u

 Odvjetnici kultnog redatelja Romana Polanskog obavijestili su javnost kako je slučaj na poljskom sudu završen u korist redatelja. Novi pokušaj izručenja američkom pravosudnom sustavu zbog zločina radi kojeg trideset godina nije stupio na američko tlo ponovno je propao

Tek što se Roman Polanski pojavio u Krakovu 2014. godine, pravosuđe SAD-a je zatražilo od Poljske njegovo izručenje povodom zločina počinjenog 1977. godine. Nakon što je u slavnom sudskom procesu optužen za silovanje 13-godišnje djevojčice, Polanski je prebjegao u Francusku, zemlju u kojoj drži drugo državljanstvo i koja ne izručuje svoje državljane. 

Posljednji pokušaj da se redatelja izruči u SAD bio je 2009. godine, kada je u Švicarskoj stavljen u kućni pritvor na 9 mjeseci.

Ovog puta poljski sud je odlučio kako redatelja neće izručiti, a s obzirom da su sve sudske instance potrošene Polanski može nastaviti s planom snimanja svog novog filma u Poljskoj. 

Film kojeg će slavni redatelj snimati u Poljskoj bit će politička drama, a razmrsit će zapetljane događaje s kraja 19. stoljeća. Poznata pod nazivom Afera Dreyfus,  ova afera pokrenula je unutarnjopolitičku krizu u Francuskoj na prijelazu stoljeća i jedan je od najpoznatijih skandala u povijesti 20. stoljeća. Povodom dotada neviđenog skandala i poznati pisac Emile Zola napisao je slavno javno pismo Optužujem (J’accuse…) u obranu krivo optuženog vojnog časnika Dreyfusa koji se našao u središtu krize koja je podijelila francusko društvo. 

M.M.

...
Izvor: mojtv.hr Poljska neće izručiti Romana Polanskog SAD-u
Koristimo kolačiće (cookies) kako bi poboljšali funkcionalnost stranice Više...